Μάθετε Περισσότερα για τον Δικηγόρο Κωνσταντίνο Τσουμάνη

Κωνσταντίνος Τσουμάνης – Βιογραφικό

  • Ο Κωνσταντίνος Τσουμάνης είναι απόφοιτος  της  Νομικής  Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης  (Δ.Π.Θ.), όπου και απέκτησε το Πτυχίο Νομικής το έτος 2003.
  • Το έτος 2005 έλαβε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, οπότε και ορκίστηκε Δικηγόρος στο Πρωτοδικείο Ιωαννίνων. Το έτος 2011 προήχθη σε Δικηγόρο Παρ’ Εφέταις, ενώ το έτος 2018, προήχθη σε Δικηγόρο στον Άρειο Πάγο.
  • Ξένες Γλώσσες: Αγγλικά, Ιταλικά
  • Είναι Νομικός Σύμβουλος  του Συλλόγου Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, που απαριθμεί πάνω από 2.000 εργαζόμενους, από το έτος 2007 έως και σήμερα.
  • Έχει υπάρξει νομικός σύμβουλος σε εταιρεία προγραμμάτων Πληροφορικής και σε επιχείρηση παραγωγής ενέργειας.
  • Έχει υπάρξει Εξωτερικός Νομικός Συνεργάτης του Δήμου Ιωαννιτών, από το έτος 2011 έως το έτος 2017.
  • Υπήρξε Νομικός Σύμβουλος του Επικουρικού Ταμείου Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών  -πρώην Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.-, από το έτος 2013 έως το  έτος 2020, οπότε και ενοποιήθηκε με τον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης «ΕΦΚΑ» και νυν «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ -e-EΦΚΑ».
  • Είναι εξωτερικός Νομικός Συνεργάτης του Eθνικού Φορέα Κύριας Ασφάλισης με την επωνυμία «Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κύριας Ασφάλισης -e-ΕΦΚΑ- από το έτος 2020 μέχρι σήμερα.
  • Είναι εξωτερικός νομικός συνεργάτης του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ-Δ.Ε.Υ.Α.Ι.» από το έτος 2019 μέχρι και σήμερα.
  • Έχει υπάρξει μέλος της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152 του Νόμου 3463/2006 για την άσκηση ελέγχου νομιμότητας και έκδοση αποφάσεων επί των προσφυγών κατά των αποφάσεων του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, που αφορούν στις πράξεις των ΟΤΑ Α’  και Β’ Βαθμού.
  • Έχει υπάρξει μέλος της Επιτροπής Εξέτασης Αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες για το Νομό Ιωαννίνων.
  • Έχει υπάρξει μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του Εγχειριδίου του Συμπαραστάτη του Δημότη για τον Δήμο Ιωαννιτών για τις φορολογικές απαλλαγές των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων.

Πεδία Δικαίου Ενασχόλησης

Α. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

  • Έχει υπάρξει μέλος της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152 του Νόμου 3463/2006 για την άσκηση ελέγχου νομιμότητας και έκδοση αποφάσεων επί των προσφυγών κατά των αποφάσεων του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, που αφορούν στις πράξεις των ΟΤΑ Α’  και Β’ Βαθμού.
  • Έχει υπάρξει μέλος της Επιτροπής Εξέτασης Αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες για το Νομό Ιωαννίνων.
  • Έχει υπάρξει μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του Εγχειριδίου του Συμπαραστάτη του Δημότη για τον Δήμο Ιωαννιτών για τις φορολογικές απαλλαγές των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων.

2. ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

I. ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ:

Ευρεία ενασχόληση με θέματα ποικίλου ενδιαφέροντος, που άπτονται του Δικαίου των Δημοσίων υπαλλήλων, όπως τη δικαστική διεκδίκηση των δικαιούμενων επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων, υποθέσεις σχετικές με το ωράριο, τις υπερωρίες, άδειες, το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, μεταθέσεις, αποσπάσεις, κινητικότητα εν γένει των δημοσίων υπαλλήλων.

II. ΔΙΚΑΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:

Ενασχόληση με πλήθος υποθέσεων του Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλισης. Ενδεικτικά, έχει αναλάβει ομαδικές αγωγές, συνταξιούχων από όλη την Ελλάδα ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για τις παράνομες περικοπές στις συντάξιμες αποδοχές τους, ενώ υπήρξε νομικός συνεργάτης του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών, από το έτος 2013 μέχρι το έτος 2020, ενώ μετά την κατάργησή του με το Νόμο 4670/2020, είναι πλέον νομικός συνεργάτης του Ασφαλιστικού Φορέα «e-ΕΦΚΑ» από το έτος 2020 μέχρι και σήμερα.

ΙΙΙ. ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ:

Είναι το δίκαιο που ορίζει τη λειτουργία και την οργάνωση των ενόπλων δυνάμεων και ορίζει τις σχέσεις των ενόπλων (μονίμων κι εφέδρων) κατά την υπηρεσία τους καθώς και έξω από αυτήν. Έχει αναλάβει υποθέσεις που άπτονται της κινητικότητας των στρατιωτικών υπαλλήλων (μεταθέσεις, κινητικότητα εν γένει) καθώς και ζητήματα που αφορούν τις μισθολογικές τους διεκδικήσεις. Ο νομικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Τσουμάνης και οι Συνεργάτες του ασχολούνται με τις εν λόγω υποθέσεις στρατιωτικού δικαίου και μάχονται για το δίκαιο των εντολέων τους

IV. ΔΙΚΑΙΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ:

Το δικηγορικό γραφείο «Κωνσταντίνος Τσουμάνης & Συνεργάτες» αναλαμβάνει υποθέσεις και πάσης φύσεως ζητήματα, που άπτονται του Δικαίου των Δημοσίων Συμβάσεων. Ειδικότερα:

Οι διαδικασίες ανάθεσης και εκτέλεσης των δημοσίων συμβάσεων διέπονται από τις διατάξεις του νόμου 4412/2016, ενώ ο νόμος 4413/2016 ρυθμίζει τις αντίστοιχες διαδικασίες των δημοσίων συμβάσεων παραχώρησης έργων και υπηρεσιών.

Σύμφωνα με το Νόμο 4412/2016, όπως τροποποιήθηκε μεταγενέστερα με το άρθρο 22  Ν.4441/2016,ΦΕΚ Α 227 και εν συνεχεία με το άρθρο 1 Ν.4782/2021,ΦΕΚ Α` 36, ως «δημόσιες συμβάσεις» και ως «συμβάσεις έργων, μελετών, υπηρεσιών και προμηθειών» νοούνται οι συμβάσεις εξ επαχθούς αιτίας, οι οποίες συνάπτονται γραπτώς μεταξύ ενός ή περισσότερων οικονομικών φορέων και μιας ή ενός ή περισσότερων αναθετουσών αρχών ή αναθετόντων φορέων, αντίστοιχα, και έχουν ως αντικείμενο την εκτέλεση έργων, την εκπόνηση μελετών, την προμήθεια αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών,

Ως «δημόσιες συμβάσεις έργων» και ως «συμβάσεις έργων» νοούνται οι συμβάσεις που έχουν ως αντικείμενο:

α) την εκτέλεση ή συγχρόνως τη μελέτη και την εκτέλεση εργασιών που αφορούν μία από τις δραστηριότητες που αναφέρονται στο Παράρτημα II του Προσαρτήματος Α` και στο Παράρτημα Ι του Προσαρτήματος Β`,

β) την εκτέλεση ή συγχρόνως τη μελέτη και την εκτέλεση έργου,

γ) την υλοποίηση, με οποιαδήποτε μέσα, έργου ανταποκρινόμενου στις απαιτήσεις που ορίζει η αναθέτουσα αρχή ή ο αναθέτων φορέας που ασκεί αποφασιστική επιρροή στο είδος ή τη μελέτη του έργου,

Ως «έργο» νοείται το αποτέλεσμα ενός συνόλου δομικών εργασιών ή εργασιών μηχανικού, το οποίο επαρκεί καθαυτό για την επιτέλεση οικονομικής ή τεχνικής λειτουργίας,

Ως «δημόσιες συμβάσεις μελετών και τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών νοούνται όλες οι συμβάσεις με αντικείμενο την εκπόνηση μελετών και την παροχή τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών, οι οποίες συνδέονται με την εκτέλεση έργου, ή τον χωρικό σχεδιασμό, όταν οι μελέτες δεν εκπονούνται και οι υπηρεσίες δεν παρέχονται από το προσωπικό της αναθέτουσας αρχής,

Ως «δημόσιες συμβάσεις προμηθειών» και ως «συμβάσεις προμηθειών» νοούνται οι συμβάσεις που έχουν ως αντικείμενο την αγορά, τη χρηματοδοτική μίσθωση, τη μίσθωση ή τη μίσθωση – πώληση, με ή χωρίς δικαίωμα αγοράς, προϊόντων. Μια σύμβαση προμηθειών μπορεί να περιλαμβάνει, παρεμπιπτόντως, εργασίες τοποθέτησης και εγκατάστασης,

Ως «δημόσιες συμβάσεις υπηρεσιών» και ως «συμβάσεις υπηρεσιών» νοούνται οι συμβάσεις που έχουν ως αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών που δεν εμπίπτουν στην περ. 7α του Νόμου 4412/2016.

Στις συμβάσεις υπηρεσιών περιλαμβάνονται και οι συμβάσεις παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών που έχουν ως αντικείμενο τον σχεδιασμό, προγραμματισμό, οργάνωση, διαχείριση, παρακολούθηση, έλεγχο και αξιολόγηση επιχειρησιακών και αναπτυξιακών προγραμμάτων και δράσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας, καθώς και σε οριζόντιου χαρακτήρα παρεμβάσεις, την υποστήριξη της υλοποίησής τους με τη μεταφορά της απαραίτητης τεχνογνωσίας, καθώς και την παροχή εξωγενών υπηρεσιών (outsourcing) υλοποίησης των ανωτέρω προγραμμάτων και δράσεων. Στις συμβουλευτικές υπηρεσίες υπάγονται ιδίως οι οικονομικές μελέτες, κοινωνικές μελέτες και μελέτες οργάνωσης και επιχειρησιακής έρευνας.

Ως «συμφωνία – πλαίσιο» νοείται μία συμφωνία που συνάπτεται μεταξύ μιας ή ενός ή περισσοτέρων αναθετουσών αρχών/αναθετόντων φορέων και ενός ή περισσοτέρων οικονομικών φορέων, η οποία αποσκοπεί στον καθορισμό των όρων που διέπουν τις συμβάσεις που πρόκειται να συναφθούν κατά τη διάρκεια συγκεκριμένης περιόδου, ιδίως όσον αφορά τις τιμές και, όπου ενδείκνυται, τις προβλεπόμενες ποσότητες,

Ως «δημόσιες συμβάσεις ήσσονος αξίας» νοούνται οι δημόσιες συμβάσεις ή οι συμβάσεις των οποίων η εκτιμώμενη αξία είναι ίση ή κατώτερη από το ποσό των δύο χιλιάδων πεντακοσίων (2.500) ευρώ,

Ως  «απευθείας ανάθεση» νοείται η διαδικασία ανάθεσης σύμβασης με ή χωρίς εκ των προτέρων δημοσιότητα κατά περίπτωση, στο πλαίσιο της οποίας οι αναθέτουσες αρχές/αναθέτοντες φορείς αναθέτουν σύμβαση στον οικονομικό φορέα της επιλογής τους, κατόπιν έρευνας αγοράς.

V. ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ:

Το δικηγορικό γραφείο «Κωνσταντίνος Τσουμάνης & Συνεργάτες» έχει ασχοληθεί με πληθώρα ζητημάτων που άπτονται του δικαίου της Εκπαίδευσης, όπως Αιτήσεις Ακύρωσης σε διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. , ζητήματα που σχετίζονται με την επιλογή θέσεων διευθυντών και υποδιευθυντών στη δημόσια εκπαίδευση, διεκδίκηση επιδομάτων εκπαιδευτικών στον δημόσιο τομέα κ.α.

VI.  ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ:

Ως χωροταξικό και πολεοδομικό δίκαιο νοείται το σύνολο των κανόνων, διαδικασιών και τεχνικών με τις οποίες επιδιώκεται η ρύθμιση της χρήσης του χώρου στον οποίο ζει, δραστηριοποιείται και αναπτύσσεται ο άνθρωπος.

Tο Χωροταξικό και το Πολεοδομικό δίκαιο υπηρετούν :

  • Την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη,
  • Την ευημερία,
  • Την διασφάλιση της πρόσβασης σε βασικές δημόσιες υπηρεσίες και υποδομές,
  • Την υγιεινή,
  • Την ασφάλεια,
  • Την προστασία του περιβάλλοντος και την εν γένει βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Οι κανόνες του Χωροταξικού και Πολεοδομικού δικαίου αποτελούν κανόνες δημόσιας τάξης και παρέχουν στην Διοίκηση την εξουσία να θεσπίζει:

  • όρους και περιορισμούς δόμησης,
  • να επιβάλλει κυρώσεις,
  • να εκδίδει οικοδομικές άδειες αλλά και
  • να συνάπτει διοικητικές συμβάσεις για έργα και υπηρεσίες χωροταξικού και πολεοδομικού ενδιαφέροντος.

Το δικηγορικό γραφείο «Κωνσταντίνος Τσουμάνης» αναλαμβάνει υποθέσεις και ζητήματα, που άπτονται του χωροταξικού και του πολεοδομικού δικαίου: Ενδεικτικά έχει αναλάβει τη δικαστική διαγραφή για πολεοδομικά πρόστιμα περί αυθαίρετης δόμησης, καθορισμό προσωρινής και οριστικής τιμής μονάδας ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων, πράξεις προσκύρωσης και αναλογισμού, κατάθεση ενώπιον των αρμοδίων επιτροπών προσφυγών για τροποποίηση ρυμοτομικών σχεδίων κ.α.

VII. ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ:

Το Πολεοδομικό Δίκαιο είναι ένα σύνολο κανόνων, που έχουν σαν στόχο να ρυθμίσουν τη λειτουργική διαρρύθμιση των οικιστικών χώρων, προκειμένου να διασφαλιστεί η, όσο το δυνατόν, ευκολότερη άσκηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, αλλά και την προφύλαξη από τους ανθρώπους του φυσικού περιβάλλοντος. Το Δικηγορικό Γραφείο “Κωνσταντίνος Τσουμάνης & Συνεργάτες” έχει ασχοληθεί, τόσο σε εξωδικαστικό, όσο και σε δικαστικό επίπεδο, με υποθέσεις πράξεων εφαρμογής, πράξεων αναλογισμού, τακτοποίησης και προσκύρωσης, διεκδίκησης αποζημίωσης μέσω του προσωρινού και οριστικού καθορισμού τιμής μονάδας και αναγνώρισης δικαιούχων κ.α., υποθέσεις έπιβολής προστίμων επί αυθαιρέτων κτισμάτων ενώπιον του ΣΥΠΟΘΑ και των Διοικητικών Δικαστηρίων κ.α.

Β. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το Φορολογικό Δίκαιο είναι κλάδος του Δημοσιονομικού Δικαίου, το οποίο στην ολότητά του περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις του Φορολογικού Δικαίου, του Δικαίου του Κρατικού προϋπολογισμού και των δημοσίων δανείων.

Πιο συγκεκριμένα, το Φορολογικό Δίκαιο περιλαμβάνει όλους τους κανόνες δικαίου που αφορούν τη θέσπιση και την είσπραξη φόρων. Τέλος, αυτό είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση της σχέσης μεταξύ του φορολογούμενου, είτε αυτό είναι φυσικό είτε νομικό πρόσωπο, με τη Φορολογική Αρχή. Το φορολογικό δίκαιο έχει στοιχεία τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου δικαίου.

Το Δικηγορικό Γραφείο «Κωνσταντίνος Τσουμάνης & Συνεργάτες» έχει αναλάβει πληθώρα προσφυγών κατά πράξεων της Φορολογικής Διοίκησης, τόσο στο εξωδικαστικό στάδιο, με την υποβολή, επί παραδείγματι, ενώπιον της αρμόδιας Φορολογικής Διοίκησης των προβλεπόμενων ενδικοφανών Προσφυγών, αλλά και στο μεταγενέστερο στάδιο ενώπιον των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων με την άσκηση των προβλεπόμενων Προσφυγών, για την επιτυχή αντιμετώπιση κάθε είδους φορολογικών υποθέσεων.
2. ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το Εργατικό Δίκαιο, το οποίο σήμερα έχει εξελιχθεί σε έναν από τους σπουδαιότερους κλάδους του δικαίου, γιατί καθορίζει, εκτός από άλλα θέματα και τον τρόπο χρησιμοποίησης της εργασίας και την αμοιβή αυτής, είναι το σύνολο των Κανόνων Δικαίου, οι οποίοι ρυθμίζουν τις σχέσεις εργοδότη και εργαζομένων (μισθωτών), που δημιουργούνται με αφορμή την παροχή εξαρτημένης εργασίας εκ μέρους των εργαζομένων προς τον εργοδότη. Δηλαδή περιλαμβάνονται οι διατάξεις που καθορίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των εργαζομένων (υπαλλήλων, εργατοτεχνιτών, μαθητευομένων κλπ), όπως επίσης και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των εργοδοτών.

Όσον αφορά τις διακρίσεις του Εργατικού Δικαίου, το Ατομικό Εργατικό Δίκαιο, ρυθμίζει την ατομική σχέση εξαρτημένης εργασίας, δηλαδή την σχέση που δημιουργείται μεταξύ του εργοδότη και του εργαζομένου από την παροχή εξαρτημένης εργασίας και από την οποία απορρέουν αμοιβαία δικαιώματα και υποχρεώσεις για τα συμβαλλόμενα μέρη (σύμβαση εξαρτημένης εργασίας). Από την άλλη, το Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο, αναφέρεται στην συλλογική οργάνωση των εργασιακών σχέσεων, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις αποφάσεις της διαιτησίας, καθώς επίσης και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, όπως για παράδειγμα, ζητήματα που σχετίζονται με την απεργία, το δίκαιο των συνδικαλιστικών οργανώσεων και τις συλλογικές διαφορές εργασίας.

Η εργατική νομοθεσία αποτελείται από πληθώρα, διάσπαρτων, στα οποία εφαρμόζονται συμπληρωματικά οι διατάξεις του Αστικού Κώδικα. Σημαντικά πρόσφατα νομοθετήματα, που επέφεραν ουσιαστικές μεταβολές στην εργασιακή πραγματικότητα στη χώρα μας, συνιστούν ο Νόμος 4808/2021, ο οποίος επέφερε αλλαγές στο ωράριο των εργαζομένων, την απόλυση, την τηλεργασία.

Τελευταία, πολύ σημαντική μεταρρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις, επέφερε ο Νόμος 5053/2023, ο οποίος σχετίζεται με τις τριετίες, την παράλληλη απασχόληση, την ψηφιακή κάρτα, την εργασία κατά την 6 η ημέρα και με άλλες σημαντικές διατάξεις.

Το Δικηγορικό Γραφείο “Κωνσταντίνος Τσουμάνης &Συνεργάτες” έχει ασχοληθεί με πληθώρα υποθέσεων στο χώρο του εργατικού δικαίου, που σχετίζονται με διεκδικήσεις δεδουλευμένων αποδοχών, μετατροπές συμβάσεων εργασίας από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, υποθέσεις για κήρυξη απεργίας ως παράνομης και καταχρητικής, τη Σύνταξη Κανονισμού Εργασίας Προσωπικού Εταιρειών κ.α.

3. ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Α. ΔΙΚΑΙΟ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ:

Το εμπορικό δίκαιο χωρίζεται σε 3 κατηγορίες. Πρώτη από αυτές είναι το εταιρικό δίκαιο περιλαμβάνει κανόνες που σχετίζονται με την τυπική διαδικασία ίδρυσης εταιρειών, την ευθύνη των διοικούντων έναντι των εταίρων, τις εσωτερικές σχέσεις των εταίρων μιας εταιρείας, τα δικαιώματα των μειοψηφούντων εταίρων και τα προνόμια των πλειοψηφούντων κ.α.

Ο ρόλος του δικηγόρου είναι σημαντικός πολύ πριν από την ίδρυση της εταιρείας διότι όλοι οι ανωτέρω κανόνες, σε συνδυασμό με τους κανόνες φορολόγησης των εταιρικών τύπων, είναι καθοριστικοί για την ορθή κρίση ως προς την τελική επιλογή από την πλευρά του επιχειρηματία του κατάλληλου εταιρικού τύπου για την επικείμενη εμπορική του δραστηριότητα.

Το Δικηγορικό Γραφείο “Κωνσταντίνος Τσουμάνης & Συνεργάτες” έχει ασχοληθεί με υποθέσεις που σχετίζονται με την ίδρυση εταιρειών, θέματα εταιρικής περιουσίας, εταιρικών υποθέσεων μεταξύ των μελών εταιρείας, ρήτρες και συμφωνίες εμπιστευτικότητας μεταξύ μελών εταιρειών κ.α.

Β. ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ – XΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ:

Το Πτωχευτικό Δίκαιο αποτελεί ιδιαίτερο κλάδο του  Εμπορικού Δικαίου  που ρυθμίζει θεσμικά περιπτώσεις  πτώχευσης  και γενικότερα τη συλλογική ικανοποίηση των πιστωτών.

Τα κύρια νομοθετήματα για το δίκαιο Πτώχευσης ήταν για τα νομικά πρόσωπα ο Νόμος 3588/2007, ενώ για τα φυσικά πρόσωπα ο Νόμος 3869/2010 (πιο γνωστός ως “Νόμος Κατσέλη”, τα οποία, αμφότερα αντικαταστάθηκαν από τον ψηφισθέντα Νόμο 4738/2020 («Πτωχευτικός Κώδικας», «ΠτΚ») που τέθηκε σε ισχύ για τα νομικά πρόσωπα από 1η Μαρτίου 2021, ενώ για τα φυσικά πρόσωπα από 1η Ιουνίου 2021.

Το Δικηγορικό Γραφείο “Κωνσταντίνος Τσουμάνης & Συνεργάτες” έχει ασχοληθεί, πανελλαδικά, με πληθώρα υποθέσεων που σχετίζονται με την ρύθμιση και την διαγραφή κάθε είδους δανείων, με σημαντικές δικαστικές επιτυχίες, καταγεγραμμένες στον έντυπο και ηλεκτρονικό πανελλήνιο ειδησεογραφικό τύπο, όπως επί παραδείγματι, ολικής διαγραφής δανείων με παράλληλη διάσωση της κύριας κατοικίας και λοιπών άλλων περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών, ακυρώσεως και αναστολής πλειστηριασμών, ρύθμισης δανείων με μεγάλα ποσοστά διαγραφής κ.α.

Γ. ΣΗΜΑΤΑ – ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ – ΣΥΓΓΕΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ:

Το Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας ή αλλιώς πνευματικά δικαιώματα ή copyright αφορά τα αποκλειστικά δικαιώματα των πνευματικών δημιουργών στο έργο τους. Παραχωρούνται από το Νόμο για ορισμένο χρόνο, για να απαγορεύσουν σε τρίτους τη χρήση έργων, χωρίς την άδεια του δημιουργού.

Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα δικαιώματα της πνευματικής ιδιοκτησίας, εναρμονίζει τα ουσιώδη δικαιώματα των δημιουργών, των ερμηνευτών ή των εκτελεστών καλλιτεχνών, των παραγωγών και των ραδιοτηλεοπτικών φορέων.

Τα συγγενικά δικαιώματα είναι δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, που έχουν ομοιότητες με τα πνευματικά δικαιώματα και υπάρχουν διακριτά από αυτά. Τα συγγενικά δικαιώματα συνήθως αφορούν την προστασία των δημιουργών και των εκτελεστών, έναντι της εκμετάλλευσης των έργων τους από τρίτους.

Το Δίκαιο των Σημάτων ρυθμίζει την απόκτηση δικαιώματος σε σήμα, την χρήση του, τη μεταβίβασή του και την προστασία του από απομιμήσεις. Ρυθμίζει επίσης και τη διαγραφή σήματος κάποιας επιχείρησης, εάν αυτό έχει καταχωρηθεί παρανόμως ή προσβάλλει άλλη επιχείρηση. Το νέο δίκαιο των σημάτων προβλέπεται στα άρθρα του Ν. 4679/2020 (προηγουμένως ήταν ο Ν. 4072/2012).

Τα ανωτέρω ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων, όπως και η  κατάθεση, η προστασία, η μεταβίβαση εμπορικού σήματος και άλλα νομικά ζητήματα, που άπτονται του συγκεκριμένου κλάδου δικαίου, συνιστούν αντικείμενο ενασχόλησης του Δικηγορικού Γραφείου “Κωνσταντίνος Τσουμάνης & Συνεργάτες”.

4. ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

To «Δίκαιο Διαδικτύου» αποτελείται από 31 νομοθετήματα, τα οποία είναι και τα χαρακτηριστικότερα και τα οποία προσδίδουν στον κλάδο του Διαδικτύου τις ειδοποιούς διαφορές του. Διαρθρώνεται σε τρία βασικά κεφάλαια: στο Δημόσιο, στο Ιδιωτικό και στο Ποινικό Δίκαιο του Διαδικτύου. Ειδικότερα, το Δίκαιο του Διαδικτύου σχετίζεται, όλως ενδεικτικά, με τα τα Πνευματικά Δικαιώματα στο Διαδίκτυο, καθώς και τα Προσωπικά Δεδομένα στο Διαδίκτυο, τα οποία αφορούν την ηλικία, το φύλο, το όνομα κτλ, γι’ αυτό και ονομάζονται προσωπικά δεδομένα, καθώς αναλύονται και με βάση το νομοθετικό καθεστώς. Επίσης, στο Δίκαιο του Διαδικτύου εντάσσεται η Υποκλοπή Προσωπικών Δεδομένων μέσω Διαδικτύου, καθώς είναι σύνηθες το φαινόμενο της ηλεκτρονικής εγκληματικής ενέργειας, όπως και η ελευθερία Έκφρασης στο Διαδίκτυο, το δικαίωμα της ελευθερίας έκφρασης στο διαδίκτυο και τι προασπίζει η ελευθερία έκφρασης καθώς αυτό βάση νόμου. Επίσης με το Δίκαιο του Διαδικτύου σχετίζονται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και το ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce).