Εμπορικό Δίκαιο

Α. ΔΙΚΑΙΟ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ:

Το εταιρικό δίκαιο περιλαμβάνει κανόνες που σχετίζονται με την τυπική διαδικασία ίδρυσης εταιρειών, την ευθύνη των διοικούντων έναντι των εταίρων, τις εσωτερικές σχέσεις των εταίρων μιας εταιρείας, τα δικαιώματα των μειοψηφούντων εταίρων και τα προνόμια των πλειοψηφούντων κ.α.

Ο ρόλος του δικηγόρου είναι σημαντικός πολύ πριν από την ίδρυση της εταιρείας διότι όλοι οι ανωτέρω κανόνες, σε συνδυασμό με τους κανόνες φορολόγησης των εταιρικών τύπων, είναι καθοριστικοί για την ορθή κρίση ως προς την τελική επιλογή από την πλευρά του επιχειρηματία του κατάλληλου εταιρικού τύπου για την επικείμενη εμπορική του δραστηριότητα.

Το Δικηγορικό Γραφείο “Κωνσταντίνος Τσουμάνης & Συνεργάτες” έχει ασχοληθεί με υποθέσεις που σχετίζονται με την ίδρυση εταιρειών, θέματα εταιρικής περιουσίας, εταιρικών υποθέσεων μεταξύ των μελών εταιρείας, ρήτρες και συμφωνίες εμπιστευτικότητας μεταξύ μελών εταιρειών κ.α.

Β. ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ – XΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ:

Το Πτωχευτικό Δίκαιο αποτελεί ιδιαίτερο κλάδο του  Εμπορικού Δικαίου  που ρυθμίζει θεσμικά περιπτώσεις  πτώχευσης  και γενικότερα τη συλλογική ικανοποίηση των πιστωτών.

Τα κύρια νομοθετήματα για το δίκαιο Πτώχευσης ήταν για τα νομικά πρόσωπα ο Νόμος 3588/2007, ενώ για τα φυσικά πρόσωπα ο Νόμος 3869/2010 (πιο γνωστός ως “Νόμος Κατσέλη”, τα οποία, αμφότερα αντικαταστάθηκαν από τον ψηφισθέντα Νόμο 4738/2020 («Πτωχευτικός Κώδικας», «ΠτΚ») που τέθηκε σε ισχύ για τα νομικά πρόσωπα από 1η Μαρτίου 2021, ενώ για τα φυσικά πρόσωπα από 1η Ιουνίου 2021.

Το Δικηγορικό Γραφείο “Κωνσταντίνος Τσουμάνης & Συνεργάτες” έχει ασχοληθεί, πανελλαδικά, με πληθώρα υποθέσεων που σχετίζονται με την ρύθμιση και την διαγραφή κάθε είδους δανείων, με σημαντικές δικαστικές επιτυχίες, καταγεγραμμένες στον έντυπο και ηλεκτρονικό πανελλήνιο ειδησεογραφικό τύπο, όπως επί παραδείγματι, ολικής διαγραφής δανείων με παράλληλη διάσωση της κύριας κατοικίας και λοιπών άλλων περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών, ακυρώσεως και αναστολής πλειστηριασμών, ρύθμισης δανείων με μεγάλα ποσοστά διαγραφής κ.α.

Γ. ΣΗΜΑΤΑ – ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ – ΣΥΓΓΕΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ:

Το Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας ή αλλιώς πνευματικά δικαιώματα ή copyright αφορά τα αποκλειστικά δικαιώματα των πνευματικών δημιουργών στο έργο τους. Παραχωρούνται από το Νόμο για ορισμένο χρόνο, για να απαγορεύσουν σε τρίτους τη χρήση έργων, χωρίς την άδεια του δημιουργού.

Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα δικαιώματα της πνευματικής ιδιοκτησίας, εναρμονίζει τα ουσιώδη δικαιώματα των δημιουργών, των ερμηνευτών ή των εκτελεστών καλλιτεχνών, των παραγωγών και των ραδιοτηλεοπτικών φορέων.

Τα συγγενικά δικαιώματα είναι δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, που έχουν ομοιότητες με τα πνευματικά δικαιώματα και υπάρχουν διακριτά από αυτά. Τα συγγενικά δικαιώματα συνήθως αφορούν την προστασία των δημιουργών και των εκτελεστών, έναντι της εκμετάλλευσης των έργων τους από τρίτους.

Το Δίκαιο των Σημάτων ρυθμίζει την απόκτηση δικαιώματος σε σήμα, την χρήση του, τη μεταβίβασή του και την προστασία του από απομιμήσεις. Ρυθμίζει επίσης και τη διαγραφή σήματος κάποιας επιχείρησης, εάν αυτό έχει καταχωρηθεί παρανόμως ή προσβάλλει άλλη επιχείρηση. Το νέο δίκαιο των σημάτων προβλέπεται στα άρθρα του Ν. 4679/2020 (προηγουμένως ήταν ο Ν. 4072/2012).

Τα ανωτέρω ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων, όπως και η  κατάθεση, η προστασία, η μεταβίβαση εμπορικού σήματος και άλλα νομικά ζητήματα, που άπτονται του συγκεκριμένου κλάδου δικαίου, συνιστούν αντικείμενο ενασχόλησης του Δικηγορικού Γραφείου “Κωνσταντίνος Τσουμάνης & Συνεργάτες”. Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις υπηρεσίες μας,

Νέα - Άρθρα