Το Εργατικό Δίκαιο, το οποίο σήμερα έχει εξελιχθεί σε έναν από τους σπουδαιότερους κλάδους του δικαίου, γιατί καθορίζει, εκτός από άλλα θέματα και τον τρόπο χρησιμοποίησης της εργασίας και την αμοιβή αυτής, είναι το σύνολο των Κανόνων Δικαίου, οι οποίοι ρυθμίζουν τις σχέσεις εργοδότη και εργαζομένων (μισθωτών), που δημιουργούνται με αφορμή την παροχή εξαρτημένης εργασίας εκ μέρους των εργαζομένων προς τον εργοδότη. Δηλαδή περιλαμβάνονται οι διατάξεις που καθορίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των εργαζομένων (υπαλλήλων, εργατοτεχνιτών, μαθητευομένων κλπ), όπως επίσης και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των εργοδοτών.
Όσον αφορά τις διακρίσεις του Εργατικού Δικαίου, το Ατομικό Εργατικό Δίκαιο, ρυθμίζει την ατομική σχέση εξαρτημένης εργασίας, δηλαδή την σχέση που δημιουργείται μεταξύ του εργοδότη και του εργαζομένου από την παροχή εξαρτημένης εργασίας και από την οποία απορρέουν αμοιβαία δικαιώματα και υποχρεώσεις για τα συμβαλλόμενα μέρη (σύμβαση εξαρτημένης εργασίας). Από την άλλη, το Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο, αναφέρεται στην συλλογική οργάνωση των εργασιακών σχέσεων, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις αποφάσεις της διαιτησίας, καθώς επίσης και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, όπως για παράδειγμα, ζητήματα που σχετίζονται με την απεργία, το δίκαιο των συνδικαλιστικών οργανώσεων και τις συλλογικές διαφορές εργασίας.
Η εργατική νομοθεσία αποτελείται από πληθώρα, διάσπαρτων, στα οποία εφαρμόζονται συμπληρωματικά οι διατάξεις του Αστικού Κώδικα. Σημαντικά πρόσφατα νομοθετήματα, που επέφεραν ουσιαστικές μεταβολές στην εργασιακή πραγματικότητα στη χώρα μας, συνιστούν ο Νόμος 4808/2021, ο οποίος επέφερε αλλαγές στο ωράριο των εργαζομένων, την απόλυση, την τηλεργασία.
Τελευταία, πολύ σημαντική μεταρρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις, επέφερε ο Νόμος 5053/2023, ο οποίος σχετίζεται με τις τριετίες, την παράλληλη απασχόληση, την ψηφιακή κάρτα, την εργασία κατά την 6 η ημέρα και με άλλες σημαντικές διατάξεις.
Ο δικηγόρος εργατικού δικαίου Κωνσταντίνος Τσουμάνης και οι συνεργάτες του σε Αθήνα και Ιωάννινα έχει ασχοληθεί με πληθώρα υποθέσεων στο χώρο του εργατικού δικαίου, που σχετίζονται με διεκδικήσεις δεδουλευμένων αποδοχών, μετατροπές συμβάσεων εργασίας από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, υποθέσεις για κήρυξη απεργίας ως παράνομης και καταχρητικής, τη Σύνταξη Κανονισμού Εργασίας Προσωπικού Εταιρειών κ.α.